Voorbeeld van evaluatie
Bij SimQuest ligt de nadruk op conceptuele (kennis) leerdoelen. Het idee is dat simulatie, doordat dit leidt tot een proces van ervarrend leren, resulteerd in minder strak onlijnde, kwalitatieve, intuitieve kennis. SimQuest heeft de mogelijkheid om testen te creeren die er specifiek op gericht zijn om een dergelijke kennis te meten: de what-if test.
What-if testen
Voor het meten van intuitieve kennis moet een what-if test gebruikt worden. Deze test vraagt de student om kwalitatieve voorspellingen te doen en om deze voorspellingen zo nauwkeurig en snel mogelijk de doen. What-if testen gebruiken zo weinig mogelijk tekst om direct de intuitieve kennis aan te spreken. Vooruitgang van de studenten wordt gemeten door de naukeurigheid en de snelheid van de antwoorden.
1. Voorbeeld van een what-if item voor het domein Circuit
Bij deze toepassing werd het gedrag van stroom- en spanningsbronnen in electrische schakelingen gesimuleerd. De schakelingen bevatting een stroombron en 1 of meer weerstanden (serieel, parallel of gecombineerd). Ook worden bij de domeinpresentatie de wet van Ohm en de stroom en spanningswet van Kirchhoff gepresenteerd. Bij de evaluatie van Circuit werden twee parallelle WHAT-IF testen gebruikt, met ieder 24 items. De testen bestonden uit kwalitatieve vragen. [1]
2. Voorbeeld van een what-if item bij het domein Botsingen
Het centrale onderwerp bij Botsingen bevat elastische
botsingen. Beter gezegd; de regels achter botsende object met
verschillende massa's en snelheden, en het concept middelpunt van
de massa worden behandeld. In het linker item worden
voorspellingen gerepresenteerd door 1 getal/symbool. Aan de
rechterkant worden de voorspellingen gedaan door grafieken. [1]